RMIT Student Hub

 

Sector: Education

Address: 24-30 Cardigan St, Carlton

Client : RMIT University

Final($) : 1.5m

Duration : October 2016 - February 2017

Architect : Hinge Architects

 
Long-term client RMIT engaged Harris HMC to refurbish and adapt two abutting warehouses and transform it into a vibrant student hub. The project objective was to establish a centralised student zone in the Carlton Precinct City Campus providing a much-needed student space while upgrading two unused non-compliant buildings. Architecturally designed, RMIT was seeking a high-quality refurbishment to match other recent developments delivered across their Australian campuses.

The project outcomes included multi-purpose student study and recreation spaces, a small auditorium, kitchen facilities, an integrated social space and parenting room. The scope of works included:

  • Demolition of existing storage areas, amenities, central corridor and warehouse back to bare shell
  • Heavy penetrations through 800mm solid brick walls to connect the adjoining premises
  • Installation of new services including mechanical, fire, electrical, data and AV; operable doors and security cameras throughout
  • New wall linings throughout perimeter walls and ceilings
  • Retrofit external bricks for installation of new Colorbond steel roof and perimeter windows throughout
  • Fabrication of extensive external platform to support new mechanical plant on the roof.